Iwama Takemusu Aikido

I aikido styr vi motståndarens attack, bryter balansen och leder attacken in i låsning, fasthållning eller kast.

Vi lägger stor vikt att träna fallteknik (ukemi), kroppstekniker (taijutsu) och vapentekniker (bukiwaza) med svärd (bokken) & stav (jo).

Träningstider och träningskläder

Vi tränar under vår och höst på tisdagar och torsdagar, samt vissa lördagar.

Klicka här för att se vår träningskalender för aikido på Malmö Budoklubb.

Minimum ålder för att börja träna aikido hos är 13 år.

För att komma och prova på behövs bara vanliga träningskläder, men gärna en långärmad tröja.

Vad kan Aikido träning ge mig?

Aikido är kul och spännande och ger avkoppling från stress i skola eller arbete. När man tränar Aikido finns det inte plats för tankar på andra saker som jobbet, studier, disken hemma etc.

  • Aikido är en fysisk träning som stärker kroppen och ger ökad smidighet, vighet, bättre balans och god cirkulation i kroppen.
  • Aikido ger förbättrad motorik och tränar både vänster och höger hjärnhalva samtidigt.
  • Aikido kan tränas av både flickor och pojkar, kvinnor och män. Vi tränar tillsammans och med fokus på teknisk skicklighet inte styrka.
  • Aikido lär dig fallteknik, dvs. konsten att falla utan att slå sig. Det kan du ha nytta av i många vardagssituationer där fötterna plötsligt slinter på en hal yta eller vid t ex ett fall från en cykel.
  • Aikido är budo och självförsvar. Aikidons tekniker av en duktig utövare kan användas som ett självförsvar. Det krävs dock ihärdig träning och det är inget man behärskar tillfullo efter en eller ett par terminer.
  • Aikido saknar tävlingar och elittänkande. Det är inte viktigt att vara bäst, att vinna priser eller bli uttagen till ett lag. Vi tränar för att stärka vår fysik och sinne, att umgås med våra träningskompisar, inte för att vinna priser.

Grundtekniker

Vi börjar med att lugnt och metodiskt lära ut aikidons grundtekniker och förflyttningar. Sedan bygger vi vidare och utför tekniker mot olika angrepp och i rörelse.

Träning med svärd och stav

För att få träna vapenträning (bukiwaza) med svärd (bokken) och stav (jo) måste man 15 år och ha graderat till 6:e kyu (första graderingen) , vilket sker efter ca 1 termin.

Bakgrund

Aikido är skapad av Morihei Ueshiba (1883 – 1969) kallad O’Sensei (’den store mästaren’) och betyder ’den harmoniska kraftens väg’. I Iwama Takemusu Aikido tränar vi enligt de pedagogiska metoder som Morihiro Saito Sensei (1928 – 2002) lärde sig under 23 års träning direkt från O’Sensei. Här finns mer information om aikidons grundare.