Bujinkan Budo Taijutsu
Bujinkan Budo Taijutsu – 武神館武道体術, även känt som Ninpo Taijutsu eller Ninjutsu, bygger på traditionella japanska stridskonster, vilka har utvecklats och tränats av samurajer och andra krigare sedan de otaliga inbördeskrig som härjade medeltidens Japan. I början av 1900-talet kom ansvaret för nio skolor av de här stridskonsterna att samlas under en och samma person, Takamatsu Toshitsugu, som ärvde skolorna från sina tre instruktörer, Toda Shinryuken Masamitsu, Ishitani Matsutaro Takekage och Mizuta Yoshitaro Tadafusa. De nio skolorna var:
- Togakure ryu 戸隠流忍術
- Gyokko ryu 玉虎流骨指術
- Kumogakure ryu 雲隠流忍術
- Koto ryu 虎倒流骨法術
- Gikan ryu 義鑑流骨法術
- Gyokushin ryu 玉心流忍術
- Kukishin ryu 九鬼神流八方秘剣術
- Shinden Fudo ryu 神傳不動流打拳体術
- Takagi Yoshin ryu 高木揚心流柔体術
I slutet av 1950-talet söktes TakamatsuToshitsugu upp av Hatsumi Masaaki, som letade efter någon som kunde förmedla kunskapen om Shinken, verklig strid. Hatsumi Masaaki, som redan var mycket kunnig och högt graderad i flera olika budoarter, tränade under Takamatsu i mer än femton år och fick överta titeln som stormästare i de nio skolorna.
Hatsumi Masaaki grundade Bujinkan, den gudomliga krigarens hus, för att hedra sin läromästare, och idag är de traditionella metoderna samlade under det gemensamma namnet Bujinkan Budo Taijutsu. Träningen sker företrädesvis på traditionellt sätt, men den funktionella aspekten och kopplingen till Shinken 真剣 – känslan av att stå under ett skarpt svärd – poängteras ständigt, vilket gör att kampformen fortfarande är levande och applicerbar i det moderna samhället.
Kort sagt: Traditionell budo för kropp och själ i nutid
Träningen – 稽古
Som kampsystem täcker Bujinkan Budo Taijutsu såväl obeväpnad som beväpnad kamp och tränas som ett sammanhängande och komplett system. Samlingsnamnet för den obeväpnade delen är just Taijutsu, vilket betyder kroppstekniker.
Taijutsu kan i sin tur delas upp i tre huvudområden:
- Dakentaijutsu (slag, sparkar, blockeringar)
- Jutaijutsu (grepp, frigörningar, kast, låsningar)
- Taihenjutsu (fall, rullningar, hopp, förflyttningar)
De tre huvudområdena är dock inte separerade från varandra, utan en rullning kan användas som utgångspunkt för ett slag, och ett slag kan naturligt flyta över i ett grepp eller kast och så vidare. Grundidén bakom Taijutsu är att förlita sig på kroppens naturliga rörelser och förutsättningar. Rörelse, distans, positionering och timing betonas istället för hastighet och styrka, vilket gör att kampsystemet passar de flesta, gamla som unga, tjejer som killar.
Träningen utgår till stor del från att man använder de traditionella träningsmetoderna som verktyg för att lära sig de underliggande principerna. Man börjar med att noggrant lära sig de traditionella formerna för att i nästa steg bryta ner dem i mängder av variationer för att förstå vad det är som får teknikerna att fungera, och slutligen lämna formerna för att låta principerna flöda genom rörelserna.
Redskap – 武器術
Den beväpnade kampen tränas med traditionella japanska redskap så som stavar, svärd, spjut och naginata, japansk hillebard. Principerna för Taijutsu utgör också grunden för träning med redskap inom Bujinkan. De avslappnade och anpassningsbara rörelserna med fokus på distans och timing appliceras med lätthet till de olika redskap som används. Oavsett om man tränar obeväpnad, med svärd eller stav, så är fotarbetet, kroppens balans, hastighet och strategi den samma.
Filosofi och strategi – 詞韻波羅密大光明
Den grundläggande tanken inom Budo Taijutsu är att bevara livet och friheten och kopplingen till naturen. Att undvika konfrontation tills det är det enda som återstår, den sista utvägen, för att skydda sina vänner, sin familj och sig själv.
Då Bujinkan Budo Taijutsu är starkt knutet till traditionella japanska stridskonster, finns också en naturlig koppling till japansk kultur och japansk religion. Som utövare förutsätts man att respektera och acceptera det som naturliga inslag i träningen, även om man själv inte utövar japanska religioner.
Budo Taijutsu är inte en modern sport byggd på gammal Budo, utan en levande kampform som utvecklar utövaren, utan att kampformen i sig förlorar sitt ursprung. Bujinkan Budo Taijutsu är en länk mellan historia och framtid.